AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je "poguraju" na tom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu, koji će da se bore za nju.

- Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u VIšegradsku grupu i uspehe koje ste postigli - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji po završetku Samita Višegradske grupe u proširenom formatu, u Pragu.

Kako je dodao, nada se i veruje da će i Srbija jednog dana pripadati tom klubu.

- Uz naš naporan rad i trud, potrebno nam je i vaše razumevanje i podrška - rekao je Vučić i dodao da će te zemlje uvek imati podršku Srbije u svim multilateralnim telima i u međunarodnoj zajednici.

Predsednik Srbije je preneo da je na Samitu rekao da je Beograd na početku, kao jedan od uslova, imao pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da više nismo sigurni šta to podrazumeva - da li međusobno neometenje pri ulasku u određene organizacije, pošto pojedine članice EU, kao i SAD, traže od Srbije priznanje Kosova, što, ističe, nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35.

View this post on Instagram

"Hvala predsedniku Češke Republike Milošu Zemanu na izuzetnom gostoprimstvu i pozivu koji za Srbiju mnogo znači, ovde jedino ja predstavljam zemlju koja nije članica EU. Imali smo vrlo otvoren razgovor, bilo je reči o proširenju i rekao sam našim prijateljima u Višegradskoj grupi da se mi nadamo da će oni biti ti koji će svojim konkretnim koracima i još direktnijim zalaganjima da utiču na sve druge da taj proces učine bržim, jasnijim i transparentnijim za Srbiju." Predsednik Vučić na Samitu Višegradske grupe +2, u Pragu, gde prisustvuju i predsednica Slovačke Republike @zuzana_caputova predsednik Češke Republike Miloš Zeman, predsednik Mađarske Janoš Ader, predsednik Republike Poljske Andžej Duda i predsednik Republike Slovenije @borutpahor . #V4

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Takođe sam rekao da i u Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri, da smo 2000. ušli u proces evropskih integracija, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da ćemo 2025. godine ući, i pod uslovom da ispunimo i uradimo sve što se od nas traži - rekao je Vučić.

To, istakao je predsednik Srbije, znači da ne zavisi sve od Srbije, te da je utoliko njegova moja molba članicama Višegradske grupe, iskrenim prijateljima Srbije i zagovornicima proširenja Unije, da nam pomognu po tom pitanju i da i Srbija može da kaže da ima prijatelje koji će da se bore za nas.

- Znam da se svako bori za svoje interese, svojih zemalja i građana, ali postojale su zemlje koje su svaku od vas gurale, a mi vas molimo da vi budete zastupnici Srbije u Briselu, EU, na svim forumima, da nam pomognete, jer ćemo mi kao lojalni i odani prijatelji moći da doprinesemo Eu i ubrzanom razvoju naših bilateralnih odnosa - rekao je Vučić.

Istakao je da je sa prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije otvoreno razgovarao o svemu, a najviše o proširenju EU na Zapadni Balkan, i izrazio očekivanje da će te zemlje podržavati Srbiju, ali i konkretnim koracima učiniti da taj proces za Srbiju bude brži.

- Mene su samo za proširenje EU na Zapadni Balkan pitali i ja sam rekao našim prijateljima i Borutu Pahoru da se mi nadamo da će oni biti ti koji nas neće samo podržavati, nego konkretnim koracima i direktnim zalaganjem uticati na sve druge i učiniti da taj proces za Srbiju bude brži i transparentniji - rekao je Vučić.

Foto: RTV Pink , printscreen

Govorio je, kaže predsednik Srbije, o svim problemima sa kojima se suočavamo.

- Nisam krio ni izbegavao odgovore na pitanja o ruskom uticaju u Srbiji, vladavini prava. O svemu smo otvoreno razgovarao sa prijateljima - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić se na, zajedničkoj konferenciji za medije, zahvalio češkom predsedniku Milošu Zemanu na gostoprimstvu i pozivu da učestvuje na sastanku.

- Za Srbiju to mnogo znači - rekao je Vučić, dodavši da danas jedini predstavlja zemlju koja nije član EU.

Predsednik je rekao da se narodi Srbije i zemalja Višegradske grupe doživljavaju ne samo kao prijateljski, već i kao bratski, i da je to dobra podloga za saradnju.

- Počastvovan sam što imam priliku da budem vaš gost i gost Višegradske grupe, u ovom mestu nedaleko od Praga - zaključio je Vučić.

Recite da znamo, možemo li postati članica Evrpske unije ili ne

Vučić je u Češkoj rekao da bi EU trebalo da kaže Srbiji da li može da postane članica 2025. godine ukoliko ispuni sve uslove ili - ne.

- Ljudi, da znamo, kažite nam, možemo li mi da računamo da, ako ispunimo to što nam kažete, postanemo članica EU 2025. godine ili ne možemo. Tako ste nam rekli pre dve godine. Samo nam kažite, da znamo, da računamo kakva nam je budućnost, jer ne možete da pravite računice za godinu dana unapred, zemlje se vode na drugačiji način, morate da imate dugoročniji i ozbiljnije planove - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara iz Mađarske, šta mogu druge zemlje da učine kako bi se ubrzao proces pristupanja Srbije, koji, kako je naveo novinar, teče vrlo sporo, Vučić je rekao da je Srbiji potrebno da neko pred evropskim predstavnicima otvoreno govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu.

- Ako smem to da definišem u jednoj rečenici, a da se niko u Evropi ne naljuti, nama je potrebno da neko otvoreno pred svim evropskim predstavnicima govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu, a ne samo kad se međusobno sretnemo. Zato sam siguran, poznajući rukovodstvo Mađarske, da će oni to da rade, a zadovoljan sam što mi se čini da tome možemo da se nadamo i od Višegradske grupe - rekao je Vučić.

Foto: RTV Pink , printscreen

Vučić kaže da to govori kao molbu i vapaj jednog naroda, koji traži pažnju, koji je završio važne ekonomske reforme, a treba još mnogo da uradi u oblasti vladavine prava.

- Samo molimo za podršku. Ne tražimo milostinju, tražimo poštovanje za Srbiju i umećemo to da uzvratimo - rekao je Vučić i dodao da Srbija u EU ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

Primetio je i da bi Srbija bila na značajnije višem nivou da je dobila novac, kao neke druge države.

- Da smo dobili 10 milijardi evra ili više podrške, značajno bi bili na većem nivou. Mi ne tražimo milostinju, već samo poštovanje - rekao je on.

Predsednik je rekao da Srbija sve zemlje Višegradske grupe doživljava kao iskrene prijatelje i zahvalio im što su želeli da ga saslušaju.

- Nadamo se mnogo tome, velikoj pomoći VG4. Hvala što su hteli da nas saslušaju, umećemo to da cenimo, jer drugi nisu hteli ni da nas čuju - zaključio je predsednik Vučić.

Vučić i Zeman o mogućnosti promene stava o Kosovu

Predsednik Vučić preneo je članovima Višegradske grupe da je kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana, ali, kako je istakao na pres konferenciji, ne može da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, pa ni u odluku o eventualnoj promeni stava po pitanju statusa takozvanog Kosova.

Predsednik Češke Miloš Zeman nadovezao se na te reči i dodao da će, kada je reč o njegovoj inicijativi da zvanični Prag poništi odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, pokušati da ubedi svoje kolege.

- Rekao sam da ću na prvom sastanku sa predstavnicima vlasti Češke koji se bave ustavnim pitanjima izneti predlog o povlačenju priznanja. Mi smo demokratska zemlja, mogu biti nadglasan, ali o poništavanju priznanja Kosova pokušaću da ubedim svoje kolege - rekao je Vučić.

- Voleo bih da i drugi imaju slično mišljenje - dodao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da je zahvalan Zemanu na podršci po tom pitanju:

- Zahvalan sam predsedniku Češke Milošu Zemanu na stavovima po pitanju Kosova. Danas sam govorio o našoj politici prema Kosovu i o problemima sa kojima se suočavamo. Ponovio sam stav Srbije da je kompromisno rešenje jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana i u EU, ali i za bolje odnose između ljudi koji žive na Zapadnom Balkanu - rekao je Vučić.

Poziciju Srbije sagledati van klišea, naći dalekosežna rešenja

Predsednik Vučić izjavio je da je pozvao članice Višegradske grupe da poziciju Srbije sagledavaju iz drugačijeg ugla, van uobičajenih procedura i pravila, uz pokušaje da se pronađu neka rešenja koja bi bila politički dalekosežnija i značajnija za budućnost.

- Da li ćemo sa tim naići na razumevanja u EU, videćemo - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Upitan može li Srbija da očekuje njihovu konkretnu pomoć i podršku, Vučić je rekao da je u Prag i došao da moli za to, iako, kaže, Srbija nema pravo da traži bilo šta.

- Uzdamo se u njihovu podršku i poznavajući te zemlje i ljude, siguran sam da će Srbija da ima takvu podršku, kao što će i njihove zemlje da imaju takvu našu podršku u svim međunarodnim organizacijama i telima - rekao je Vučić.

Kako dodaje, siguran je da će Srbija imati podršku zemalja Višegradske grupe na svom putu ka Evropskoj uniji.

#Aleksandar Vučić

'